1. Ana Sayfa
  2. Kişisel

Cilat janë 4 bashkitë që kanë kredi në banka? Banka Kredi

Cilat janë 4 bashkitë që kanë kredi në banka? Banka Kredi
0

Cilat janë 4 bashkitë që kanë kredi në banka? #kredi Banka Kredi – 2022

#kredi #kredikartı #kredinotu

3 Şahıs Okudu – 0 Şahıs Beğendi Sende Beğen Yorum Yap

Pavarësisht se marrja e kredive në sistemin bankar është një mundësi financimi në dispozicion të bashkive, huamarrja vendore vlerësohet të jetë një instrument i përdorur nga një grup i kufizuar bashkish në Shqipëri.

Të dhënat nga regjistri i borxhit për qeverinë vendore tregojnë se huamarrja është një instrument i përdorur në vitin 2010 (nga bashkitë Korçë, Pogradec, Vlorë dhe Elbasan) dhe vitin 2014 (bashkitë Korçë dhe Lezhë), me qëllim financimin e projekteve infrastrukturore. Pas vitit 2014, asnjë nga 61 bashkitë nuk rezulton të ketë marrë hua pavarësisht se nevojat për investime vlerësohet të jenë të mëdha dhe buxhetet kapitale të bashkive të pamjaftueshme për t’i përmbushur ato.

Referuar raportit të CoPlan mbi huamarrjen vendore, në fund të muajit Shtator të vitit 2022, bashkitë Korçë, Vlorë, Elbasan dhe Lezhë rezultojnë të kenë hua aktive në sistemin bankar vendas.

Të dhënat e përditësuara për tremujorin e tretë të 2022 për huamarrjen vendore, tregojnë shlyerje të detyrimeve për rreth 85 milionë lekë krahasuar me vitin 2021 duke regjistruar një nivel total ekspozimi të katër bashkive sëbashku prej 230 milionë lekë apo 2 milionë euro në total.Konsumimi i hapësirës për huamarrje të brendshme nga qeveria qendrore duket të ketë lënë temiz vend për bashkitë për të aksesuar fonde të reja në funksion të ushtrimit të aktivitetit e tyre korrent dhe kapital.

Ndërkohë projekligji i nxjerrë për konsultim së fundmi mbi financat e qeverisjes vendore synon që bashkitë që rezultojnë me kredi të mund të çlirohen nga ato duke filluar nga viti 2024.Pavarësisht nevojave për investimeve, 61 bashkitë në vend nuk duket të synojnë përdorimin e huamarrjes vendore.

Pengesë në këtë drejtim, vlerësohet të përfaqësojë prania e një stoku të konsiderueshëm detyrimesh të prapambetura vlerësuar të jetë 20 herë më i lartë se stoku i borxhit të qeverisjes vendore. Këto detyrime në masë të madhe janë krijuar përpara reformës administrative dhe territoriale (RAT) dhe pjesërisht janë krijuar pas reformës ndër vite ndër vite.

Për më shumë informacione vizitoni faqen tonë web: https://bit.ly/3sfGvHc
Follow SCAN TV në Feysbuk: https://bit.ly/3FbRsBy
Follow Scan_tv në Instagram: https://bit.ly/3VTYCQy
Follow SCAN TV në Linkedin: https://bit.ly/3D1yQBn
Follow scan_tv në TikTok: https://bit.ly/3zbVrKz

#scantv #bashkite #kredi #banka #iktisat #lajme #viral #trending #fyp #viralcontent

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap