Dünyanın En Başarılı Girişimcilerinin 8 Şaşırtıcı Özelliği

Dünyanın En Başarılı Girişimcilerinin 8 Şaşırtıcı Özelliği


Başarılı bir girişimci olmak için ne gerekir?

Çoğumuz dünyanın en başarı göstermiş girişimcilerinden bir çoğunu tanıyoruz ve isimlerini dahi biliyoruz.

Peki onları başarı göstermiş meydana getiren nedir? Fazlaca fazla insan onlar kadar başarı göstermiş değilken, niçin bu insanoğlu işlerinde bu kadar başarı göstermiş oluyorlar?

Başarıya ulaşmış Olmak İçin Ne Yapmalı

Her başarı göstermiş girişimcinin, kendi benzersiz ortamlarında senelerce tecrübe kazanarak geliştirdiği kendine özgü tuhaflıkları ve kendine özgü özellikleri vardır. İşte dünyanın en başarı göstermiş girişimcilerinin en şaşırtıcı 8 özelliği.

1 – Başarılı Girişimciler Azca Konuşur Fazlaca Dinlerler

Bu bazı insanları şaşırtabilir. Neslimizin daha açık sözlü, başarı göstermiş girişimcilerinden bazılarının benzer bir imajı, başkalarının görüşlerine bakmaksızın istediklerini yapmalarıdır.

Steve Jobs hakkında herhangi bir şey okuyanlar, şüphesiz, onun için çalışmanın ne kadar zor bulunduğunu ve kontrolü bırakmakta ne kadar zorlandığını da duymuşlardır. Oysa ki insanların gözden kaçırılmış olduğu şey, Jobs’un bile çoğu zaman danışmanlardan oluşan bir ekibe ve perde arkasındaki tüm kararlarını güçlendirmeye destek olan son aşama yetenekli çalışanlara haiz olmasıdır. Jobs’un, Apple’ın Baş Tasarım Sorumlusu Jony Ive ile olan ilişkisi, ürün tasarımı söz mevzusu olduğunda sarsılmaz bir güvene sahipti.

Richard Branson ek olarak dinlemeyi en mühim üç liderlik ilkesinden biri olarak adlandırdı. ”Dinlemek; birbirimizden, piyasadan ve yapılmış bir hatadan, örneksiz ve yenilikçi bir yere varmayı öğrenmemizi sağlar.”

2 – Başarısızlığı Kucaklamaya Hazırlar

Tamamen umursamaz olursanız asla başarı göstermiş olamayacak olsanız da, bu yolda risk almanız ve başarıların yanı sıra başarısızlıkların da olacağını kabul etmeniz gerekir. Neredeyse her başarı göstermiş girişimcinin yaşamında bazı ve hatta bir oldukca başarısızlıklar vardır.

Steve Jobs artık aramızda olmasa da, Apple’da bir miras bıraktığı kati. Bununla beraber, birçok insan bir noktada kararlarına katılmayan Apple yönetim kurulunun onu CEO olarak görevden aldığını unuttu. NeXT ve Pixar’ı geliştirmek için vakit harcadıktan sonrasında Apple’a başarı göstermiş bir dönüş yapmış oldu.

Steve Jobs, kurduğu başarı göstermiş şirketten atılınca cesaretini kaybetmedi. Bu yalnız ona bu başarısızlığı kucaklama ve daha da ileri gitme dürtüsünü verdi.

3 – Son Aşama Meraklılar

Köşe yazarı, Inome’un kurucusu ve CEO’su Naveen Jain, The Most Precious Resource on the Planet (Gezegendeki En Kıymetli Kaynak) başlıklı yazısında bu özelliğin niteliğini özetliyor; Büyük Hayalperestler. “Bir şeyin, atılımdan önceki gün, yalnız deli bir düşünce bulunduğunu kendinize daima hatırlatmalısınız” diyor.

Thomas Edison, merak etmeseydi, fonograf, beyazperde kamerası ve uzun ömürlü, elektrikli ampulü de dahil olmak suretiyle icatlarını asla ortaya koymazdı.

Merak, başarı göstermiş bir girişimcinin temel bir özelliğidir. İş dünyası liderleri, çevrelerinde meydana gelen faaliyetlere kayıtsız kalmış olarak yaşamlarını sürdürmezler. Devamlı daha iyi bir şey yapmak için bir sonraki yolu ararlar.

4 – Tutkularını Takip Etmekte Kararlıdırlar

Ne yazık ki, birçok insan hayatlarını hakkaten neye tutkulu olduklarını asla keşfetmeden sürdürüyor.

Graham Young, Passion 101: How to Discover Your Calling in Life kitabında, “Tutku, inançlarınızdan kaynaklanacak, becerilerinizle geliştirilecek ve sağlayabileceğiniz değerle sürdürülecek bir şeydir” diyor.

Başarıya ulaşmış girişimciler yalnız tutkularının ne işe yaradığını belirlemekle kalmaz, bununla beraber bu tutkuyu yürekten takip ettiklerinden güvenilir olmak için topyekün bir çaba sarf ederler.

Bir çok girişimci işlerini yürütmek için uzun saatler harcar. Sevdiğiniz bir şeyi yapıyorsanız, bu zamanı ayırmak oldukca daha kolaydır.

Dünyanın En Başarıya ulaşmış İnsanlarının Özellikleri

5- Bilmediklerini İtiraf Ediyorlar

Başarıya ulaşmış girişimciler hakkında yaygın bir yanılgı, çoğu zaman kibirli olmaları ve her şeyi bildiklerine inanmalarıdır.

Bununla beraber, bir çok hakkaten başarı göstermiş, kendi kendini yetiştirmiş girişimcinin kibirli olmadığını görmüş olacaksınız. Tüm ilgiyi vokal azınlık* çekiyor. Başarıya ulaşmış girişimcilerin bir çok, her şeyi bilmediklerini ilk kabul edenlerdir.

Ne kadar oldukca öğrenirlerse, o denli oldukca bilmediklerini keşfederler.

Hakikaten başarı göstermiş olmak için, dünyadaki deneyimlerinizden öğrenmeniz gerekir. Açık fikirli olmanız ve eleştirileri CreativeLive’da kanıtlandığı benzer biçimde doğru şekilde ele almaya hazır olmanız gerekir.

Richard Branson’dan yeniden alıntı meydana getirecek olursak, “Öğrenme ve liderlik ayrılmaz ikilidir. Virgin’de başardıklarımız için benim adımdan oldukca bahsediliyor, sadece başarılar dünyanın en esin veren ve yaratıcı insanlarından bazılarıyla çalışmaktan ve öğrenmekten geliyor .”

*Nüfus tabanının çoğunu oluşturan sessiz çoğunlukla çelişen, fikirlerini sık sık ve şiddetli bir şekilde dile getiren, sadece nadiren görüşlerini bildiren minik bireyler grubu.

6 – Ne Vakit (ve Nasıl) Hayır Diyeceklerini Biliyorlar

İşletme yöneticileri ve sahipleri, zamanlarından oldukca büyük talepleri bulunduğunu fark ederler. İşinizi mikro düzeyde yönetmeye kalkarsanız tükenme tehlikesi vardır.

Hakikaten başarı göstermiş girişimcilerin, işleri için oldukca sayıda fırsat karşılarına çıkabilir. Daha da önemlisi, önlerine çıkan her fırsatı takip etmelerinin yararlı (yada mümkün) olamayacağını da görebilirler. Seçici olmaları ve yalnız en büyük potansiyele haiz fikirlere odaklanmaları gerekir.

Steve Jobs hayır demekte ustaydı. 1997 ‘de Apple’a döndüğünde, firmanın 350 ürün yelpazesi vardı. Jobs iki senelik süreçte bu sayıyı 10 ürüne indirdi. Apple’a, bugüne dek devam ettikleri bir süreç olan, gerçek bir odak verebildi.

Teknoloji şirketlerindeki aşırı özellik, ne vakit hayır diyeceğini bilemeyen insanların başka bir örneğidir. Bir İsviçre Çakısının tüm parçalarını gerçekte kaç şahıs kullanıyor?  Bir çok insan bıçağı kesmek için kullanır, sadece zor bir durumda kalmadıkça, öteki durumlarda uzman aletler kullanma olasılıkları düşüktür.

7 – Dengenin Önemini Biliyorlar

Hakikaten başarı göstermiş girişimciler, hayatta yalnız işlerini yürütmekten oldukca daha fazlası bulunduğunu bilirler; Ailesiyle kaliteli vakit geçirir, ara verip tatile çıkarlar.

Bazı durumlarda, bu onların geçmiş hatalarından öğrendiklerinin bir örneğidir. Girişimcilerin saatlerce çalıştığını duyarsınız ve bunun sonunda bir çok sıhhat sorunları yaşar.

Warren Buffett’a MBA öğrencileri ile yapmış olduğu görüşmede başarısının sebeplerinden bazıları soruldu. Bahsetmiş olduğu nedenlerden ikisi, doğru eşi seçmek ve New York’a taşınmak yerine Nebraska’da kalmaktı (daha sessiz, daha azca stresli bir yaşam tarzıyla).

Feysbuk’un COO’su (Baş İşletme Görevlisi) Sheryl Sandberg bu mevzuda yenilikçi bir görüşe haiz. “İş – yaşam dengesi diye bir şey yok. İş var, yaşam var ve denge yok.” dedi. Sandberg, bilhassa hanımefendilerin mesuliyet gerektiren bir iş ile aile sorumluluklarını bir arada yürütmekte yaşadıkları zorlukların farkındadır.

8 – İyi Bir Ekip Oluşturmayı Biliyorlar

Başarıya ulaşmış bir girişimci olmayı düşünüyorsanız, her şeyi tek başınıza yapamayacağınızı oldukca acele keşfedeceksiniz. Bu fizyolojik olarak olanaksız ve kesinlikle tükenirsiniz.

Ek olarak, ne kadar akıllı, eğitimli ve deneyimli olursa olsun, herhangi bir insanoğlunun tek başına başarı göstermiş bir şirketi yönetmek için ihtiyaç duyulan tüm becerilere haiz olması mümkün değildir. Bu yüzden, kıymetli imkanlarınızı bunlara harcamadan ilkin iş fikirlerinizi doğrulamanın büyük bir savunucusuyum.

Çalıştığım girişimcilerin hiçbiri yalnız kendi istekleriyle başarı göstermiş olamadı. Hepsi sadık, yaratıcı ve yetenekli insanlardan oluşan bir ekip kurdular. Başarıya ulaşmış bir girişimci olmak için, iyi mi görevlendireceğinizi bilmeniz gerekir. Başkalarının dahil olmasına izin verebilmeniz ve mesuliyet alanlarında kararlar alabilmeniz gerekir.

Richard Branson, Steve Jobs, Larry Page, Warren Buffett ve dünyanın en başarı göstermiş girişimcilerinin bir çok, zamanlarını yalnız en iyi yaptıkları işi yaparak geçirmenin ve geri kalanını yapmalarına destek olacak yetenekli insanlara güvenmenin önemini öğrendiler. Bu 8 özelliğin hepsini birleştirirseniz, hakkaten çok önemli bir şey yaratma yolundasınız anlamına gelir.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık