1. Anasayfa
  2. Devlet

İhracata Yönelik Devlet Destekleri Nelerdir? 2022 Teşvikleri Devlet Destekleri 2022

İhracata Yönelik Devlet Destekleri Nelerdir? 2022 Teşvikleri Devlet Destekleri 2022
0

İhracata Yönelik Devlet Destekleri Nedir? 2022 Teşvikleri #devletdestekleri – 2022

#destek #yardım #edevlet

3 Şahıs Okudu – 0 Şahıs Beğendi Sende Beğen Yorum Yap

E-ticaretin yaygınlaşması ihracatı büyük seviyede kolaylaştırmıştır. Amazon, eBay, Etsy benzer biçimde malum pazar yeri platformlarıyla yada direkt kendi e-ticaret siteniz üstünden yurt dışına satış yapabilirsiniz. Ürünlerinizi web üstünden Türkiye dışına satmaya adım atmak için E-ihracat nedir? başlıklı yazımızı okuyarak detaylı informasyon edinebilirsiniz. Türkiye’den yurt dışına meydana getirilen satışlar ihracat kapsamında değerlendirildiği için çeşitli desteklere tabiidir.

Tecim Bakanlığı, fiziki ve dijital ürün satışı meydana getiren firmalar için belirli dönemlerde bağışlama seçenekleri sunar. Yurt dışına açılmayı ve markanızı internasyonal pazarda bilinir hâle getirmeyi düşünüyorsanız e-ihracat destekleri sizin için uygun olabilir. Söz mevzusu kapsamda yer edinen destek sunar ve detaylarını ise aşağıdaki başlıklardan öğrenebilirsiniz.

Yeni 2022 E-ihracat Destekleri Nedir?

Türk şirketlerinin internasyonal pazarda varlık göstermesi iktisat için bir kazanım olarak kabul edilir. Bu yüzden, Tecim Bakanlığı tarafınca ihracat yapmayı düşünen şirketlere destek olma amacıyla hibeler yürürlüğe konur. Bu hibeler; ürün ve hizmetlerin satışı, pazarlaması ve şirketlerin pazarda tanınır hâle gelmesi için meydana getirilen harcamaları karşılar. E-ihracat devlet desteği ise spesifik olarak online mecralar üstünden satış meydana getiren firmalar için sunulur. Yurt haricinde varlık göstermeyi planlayan Türk şirketleri için Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF)kurulmuştur. Hibelerin finansmanı bu fon tarafınca sağlanır.

E-ihracatta Devletin Verdiği Destek sunar Nedir?

E-ticaret ihracat desteği kategorisinde birçok değişik kalem bulunur. Bunların temel amacı markanın yurt dışı pazarında yer edinmesi için ihtiyaç duyulan masrafların karşılanmasıdır. Firmanın her ihtiyacı ve harcaması için ayrı ödeme kalemleri oluşturulur. Teşviklere başvurmadan ilkin gereksinimlerinizi belirlemeniz bu açıdan önemlidir. Müracaat ve yararlanma süreçleri hakkında informasyon edinmek için E-ihracat Teşvik Rehberi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Marka Tescil ve Korunma Desteği

Firmanızın yurt haricinde bir marka adı altında etkinlik göstermesi gerekir. Söz mevzusu marka kimliğinin öykünmek edilmemesi, reklam ve pazarlama çalışmalarında kullanılabilmesi için tescil edilmesi elzemdir. E-ihracat destekleri paketinde marka patentine yönelik teşvik ödemeleri de mevcuttur. Söz mevzusu desteğin kapsamında karşılanan harcamalar şunlardır:

Aynı isimde değişik bir tescil olup olmadığının araştırılması
Markanın etkinlik gösterilen ülkedeki resmî kurumlara kaydedilmesi
Patent bürosu hizmet giderleri
E-ihracat destekleri kapsamında yukarıda söz edilen masrafların%60’ı fon yardımıyla karşılanır. Marka tescilinin yenilenmesi bu ödemelerin kapsamında değildir.

Pazar Araştırması Gezi Desteği

Herhangi bir ülkede faaliyete başlamadan ilkin piyasa durumunu görmek yararlı olur. Bunun için yurt dışı gezileri gerekebilir. E-ticaret destekleri kapsamında söz mevzusu araştırma seyahatleri için de bağışlama sağlanır.

Bu destek en fazla 2 çalışanın gezi etmesi için geçerlidir. Hibelerden yararlanılarak maksimum 3 ülkeye ve en fazla 20 gün devam eden seyahatlerin harcamalarını karşılayabilirsiniz. Söz mevzusu destek kapsamında aşağıdaki masrafların ödemesi fondan karşılanır.

Tren, otobüs ve tayyare biletleri
Vasıta kiralama giderleri
Konaklama giderleri
Yukarıdaki giderlerin%70’i devlet ödeneğiyle karşılanır. Bu kapsamda seyahat başına 5000 dolara kadar meydana getirilen harcamalar ödenir. Söz mevzusu e-ihracat destekleri bakanlık tarafınca belirlenen 30 ülkeye meydana getirilen geziler için geçerlidir.

Rapor Desteği

Ticari aktivitelerin sorunsuz işlemesi için çeşitli raporlar gerekir. Pazar araştırması, veri seyretme ve değerlendirme raporları marka etkinliği için önemlidir. Ek olarak, firmanın yurt haricinde etkinlik gösterirken çeşitli kurumlara hukukî çözümleme raporu vermeniz gerekebilir. Tüm bunlarla beraber yabancı şirketlerin satın alınması için de kurumunuzdan bazı raporlar talep edilir. E-ihracat destekleri söz mevzusu raporlar için verilen harcamaları da kapsar. Bu destek sunar kapsamında rapor masraflarının %60’ı fondan karşılanır. Destekten yararlanan firmaların aşağıdaki koşulları yerine getirmeleri gerekir.

Hazır raporlar (alınacaksa) minimum 2 senelik olmalı
Bakanlık ön onayı alınmış olmalı
Bu koşulları sağlayarak Tecim Bakanlığı tarafınca verilen rapor desteğine başvurabilir ve masraflarınızı buradan karşılayabilirsiniz.

Şirket Satın Alma Desteği

Yurt haricinde etkinlik gösteren şirketleri satın alarak firmanız bünyesine katmak internasyonal pazarda varlık göstermek için iyi bir seçenek olabilir. Bakanlık ön onayına sahipseniz e-ticaret destekleri kapsamında şirket satın alma hibesinden yararlanabilirsiniz.

Satın alım sürecinde bazı mali ve hukukî rapor giderleri gerekir. Bu raporlar da destek kapsamına dâhildir. Söz mevzusu desteklerde satın alma masraflarının %60’ına kadar devlet tarafınca karşılanır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir