Kendi İşini Kurmak İsteyen Girişimciler İçin Hızlı 7 Adım

Kendi İşini Kurmak


Günümüzde bir oldukca alanda personel olarak çalışmanın yanı sıra kendi işini oluşturmak isteyen milyonlarca insan var. Geçim sıkıntıları, sevmediğiniz işlerde çalışmak ve benzeri problemler sebebiyle kendi işinizi niçin kurmayasınız?

Kazançlı bir özgür meslek sahibi olmak isteyen Türkiyeli çoğunluğun arasındaysanız, kıymetli zamanınızı ve finansal kaynaklarınızı boşa harcamadan kendi işinizi kurmanın yedi mühim adımını burada bulabilirsiniz.

Kendi İşini Oluşturmak İsteyen Girişimciler İçin Süratli 7 Adım

Hakkaten İstediğiniz Şeyin Girişimcilik Olduğundan Güvenilir Olun

İşinizi kaybettiğiniz için bir iş oluşturmayı düşünüyorsanız ve yeni bir iş bulmakta zorlanıyorsanız, daha iyi bir iş aramayı düşünün. Bir kariyer koçu tutun yada birazcık eğitim alın. Bir iş oluşturmak, iş bulmaktan oldukca daha zor olsa gerek, bundan dolayı gerçek tercihiniz buysa, daha iyi bir halde iş aramak için extra çaba harcamaya kıymet.

Ek olarak, bir iş oluşturmak için ihtiyaç duyulan şu şartlara haiz olup olmadığınızı da düşünün: Kimse size ne yapacağınızı söylemez (müşterileriniz hariç). Kendi kendinizi motive etmeli, birçok fedakarlık hayata geçirmeye istekli olmalı ve işletmeniz başlangıçtan olgunluğa geçerken uzun süre dayanabilmelisiniz.

Ne Tür Bir İş İstediğinize Karar Verin

Franchise mı, bağımsız mı? Hizmet mi, üretim mi? İşyerinizden perakende satış mı, yoksa online mı? Firmadan Tüketiciye mi (B2C), Firmadan Firmaya (B2B)? Her birinin kendi avantajları ve dezavantajları olan onlarca değişik işletme türü vardır. Halkla çalışmak ister misin? Bir perakende mağazası sizin için doğru olabilir, sadece oldukca fazla genel gider (mesela kira ve kamu hizmetleri) ile karşı karşıya kalacaksınız.

Not: İşletmenizi düşük genel giderlerle küçük tutmak ve uzman olduğunuz bir mevzuda bilirkişilik yapmak ister misiniz? Danışman olmak size uygun olabilir, sadece bir günde bir tek 24 saat vardır ve bu gelirinizi sınırlayabilir.

Fikirlerinizin Detaylı Araştırmasını Yapın

Bir iş oluşturmayı düşünüyorsanız unutmamanız ihtiyaç duyulan en mühim şey şudur: Bu bir yarış değil. Acil eden insanoğlu, piyasada süre ayıran insanlardan oldukca daha ağır cezalara çarptırılırlar. “İlk hamle pozitif yanları” kelimelerini duyabilirsiniz -bir ürünle herkesten ilkin çıkarak büyük bir avantaj elde etme fikri- sadece bu düşünce, bilhassa minik işletmeler için abartılıdır. Oldukca erken ortaya çıkarsan kıymetli kaynakları çarçur edebilirsiniz.

Mesela KOSGEB Girişimcilik listesine bakara size uygun bölümün olup olmadığını denetim edebilir ve gerekirse müracaat yapmak için adım atabilirsiniz.

Fikrinizi metodik olarak, özenle araştırmak oldukca daha iyidir. Meydana getiren başka biri var mı? Rekabet iyi mi? Tüketiciler ve işletmeler, ürününüzü seçmezlerse uygulanabilir ikamelere sahipler mi? Ürününüz hakkaten sinir bozucu bir problemi çözüyor mu? Talep bir tek bir yada iki yıl için değil, gelecekte de yeterince büyük olacak mı? Fiili olarak daha iyi, yeni yada geliştirilmiş bir ürüne haiz olduğunuza tamamen ikna olduğunuzda, devam edebilirsiniz.

Bir İş Planı Yazın ve Hazırlayın

Çevrimiçi olarak sunulan düzinelerce iş planı deposu ile, işinizi kurmadan ilkin bir iş planı yazmamak (düşünmemek değil, yazmamak) için artık bir bahane yok. Bu işte çalışan tek sizseniz olsanız bile niçin bir plan yazasınız? Bundan dolayı kuvvetli bir başarı şansına haiz olmak istiyorsanız, sizi görmezden gelmemeniz ihtiyaç duyulan eleştiri soruları yanıtlamaya zorlar. İş planınızın uzun olması gerekmiyor.

Kendi İşini Oluşturmak

Daha fazlasını meydana getirecek sabrınız yoksa tek sayfa yapın. Fakat şu sorulara yanıt vermelidir:

  • İşletmenin amacı nedir?
  • Müşterilerim kimler?
  • Ürünüm/hizmetim hangi problemi çözüyor?
  • Rakibim kim ve ürünüm/hizmetim niçin avantajlı?
  • Ürünümü iyi mi fiyatlandıracağım, konumlandıracağım, pazarlayacağım ve destekleyeceğim?
  • Önümüzdeki 3 -5 yıl için finansal tahminlerim nedir?

Bir İş Yapısı Seçin

Minik işletme EBM’si Michael Hanley’e nazaran, vergi planlamasının temeli, ticari faaliyetlerinizin ilk gününden bile ilkin adım atar. Bir işletme sahibinin alacağı tüm kararlardan oldukca azı varlık seçimi kadar büyük bir etkiye haiz olacaktır.

Kişi Şirketi, Ortaklık, Geleneksel Şirket, S-Şirketi yada Sınırı olan Mesuliyet Şirketi (LLC) olup olmadığına karar vermek, işletmenizin gelecekteki vergi tesirleri üstünde uzun soluklu bir etkiye haiz olacaktır.

Tavsiye: Her bir planın yararları ve avantajları hakkında biroldukca yerden data edinebilirsiniz ve mevzuyla ilgili muhteşem, kısa kitaplar da vardır.

Ekibinizi ve Ortaklarınızı Hazırlayın

Ekibiniz çoğunlukla çalışanlardan oluşsa da, daha geniş düşünün. Bir avukat, bir vergi muhasebecisi, bir sigorta danışmanı/acentesi dahil olmak suretiyle güvenilir danışmanlara ihtiyacınız olacak.

Bir iş kurmanın getirmiş olduğu yönetimsel görevleri yerine getirmek için girişimlerde deneyimli bir sanal asistanı işe almayı düşünebilirsiniz.

Evrak İşlerini Halledin

Bir iş kurmanın yanı sıra, aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle göz ardı edilemeyecek çeşitli evrak gereksinimleri de vardır:

  • Devlet yönetiminden geçerli lisanslar ve kayıtlar için başvuruda bulunmak. Hangi formları doldurmanız gerektiği mevzusunda eyaletinizin Vergi Dairesi internet adresinden rehberlik alın.
  • Tescilli fikri iyelik işletmeniz için mühim bir varlıksa, onu derhal korumanız gerekir. Ticari markalar ve patentler için başvuruda bulunmak pahalı olsa da, aşırı haklara haiz biriyle savaşmak oldukca daha maliyetlidir. Ek olarak işiniz için mühim olabilecek İnternet alan adlarını edindiğinizden güvenilir olun (en azından .com, .net ve .org ve .biz ve diğerlerini de dikkate alın).
  • Azınlık yada hanımefendilere ilişik bir işletme kurarsanız, başlangıç sermayesi sağlayabilecek hususi devlet programlarına hak kazanabilirsiniz.
  • Faaliyetlere başlamadan ilkin uygun işletme sigortası satın alın.
Kendi İşini Oluşturmak İçin Plan Oluştur

Kendi İşinizi Kurma Mevzusunda Son Tavsiyeler

Ne tür bir işe başlarsanız başlayın -fiziksel ürünler satmak, hizmetlerinizi sözleşmeli olarak sunmak, dijital bir ürün oluşturmak yada bir girişim başlatmak- inişler ve çıkışlar olacaktır.

Kendiniz için, işe girerken alan kişi tabanınızı büyüttüğünüz ilk birkaç aydan sonrasında kaydettiğiniz ilerlemeden, hayal kırıklığına uğramamak için gerçekçi beklentiler belirlemek inanılmaz derecede önemlidir.

Sektörünüzle ilgili ödevinizi yapın, tam zamanlı işinizden ayrılmadan ilkin ivme kazanın ve işiniz için aslına bakarsanız gelir elde ettiğinizde başlayın. O süre, oradan büyümeye hazır olacaksınız.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık