1. Anasayfa
  2. İş Fikirleri

Lüksemburg İş İlanlari – İşçi Alımı – Lüksemburg’da Yaşam

Lüksemburg İş İlanlari – İşçi Alımı – Lüksemburg’da Yaşam
0


Lüksemburg iş ilanları işçi alımı ve Lüksemburg’da yaşam koşulları, Lüksemburg’da iş ilanları ve yaşam şartları hakkında detaylı data almak için kılavuzumuzu okumaya devam ediniz. 

Lüksemburg İş İlanları İşçi Alımı ve Yaşam Koşulları

Yüksek yaşam standartları ve insan haklarına olan duyarlılığı ile insani yaşam koşulları sunan, eğitim ve sıhhat haklarına erişim olanaklarının yüksek kriterlerle sunulmuş olduğu bu ülke düşük nüfusu ve kabahat oranının azlığı ile refah ve güvenin bir arada yaşanabileceği bir ülkedir. Oldukca kültürlü nüfusu, varlıklı kültürü, istikrarlı ve kuvvetli ekonomisi ile yaşam için tercih edilecek ülkeler arasındadır. Ek olarak çalışanlara verilen yüksek maaşlar ve yaşam koşullarının rahatlığı ile çalışmak için de tercih edilecek ideal ülkelerdendir.

Lüksemburg’da Asgari Ücret

27 ülkenin ortak pazar, siyasal ve ekonomik birlik amacıyla üye olduğu Avrupa Birliği topluluğunun kurucu üyelerinden olan Lüksemburg ‘da asgari ücret 2256 Euro ‘dur.

Lüksemburg’a İşçi Olarak Iyi mi Gidilir

Lüksemburg ‘da çalışabilmek için oturma ve emek verme izni olmasının yanı sıra ülkenin üç ana dili olan Fransızca, Almanca ve Lüksemburgca ‘dan minimum birinin bilinmesi gerekir. Ülkede her yaş için istihdam olacağı bulunurken 15-64 yaş aralığının %66 ‘sı çalışmakta ve kazanılan gelirin averajı 63.000 dolar olup Ekonomik Kalkınma ve İş birliği Örgütü standartlarına bakılırsa bu oldukça yüksek bir tutardır. İş piyasasının oldukca dilli ve kültürlü olduğu Lüksemburg ‘da işsizlik oranı 2022 Ocak verilerine bakılırsa %5.2dir.

Standart emek verme saatleri ise günlük 8, haftalık 40 saattir. İşçilik haklarından olan izin süresi haricinde dinlence kabul edilen başlıca resmi tatiller; Yeni Yıl, Meryem Ana’nın Göğe Kabul Günü, Noel ve Aziz Stephen Günü, İşçi Bayramı, Yükseliş Günü, Pentekost, Büyük Dük’ün Doğum Günü, Paskalya Pazartesidir. Lüksemburg’da emeklilik yaşı 65’tir ve emeklilik ödemesine hak kazanabilmek için 65 yaşına kadar minimum 10 senelik toplumsal güvenlik priminin ödemiş olması gerekmektedir.

İş imkânları geçici ve kalıcı olmak suretiyle iki seçeneklidir. İstihdam olanaklarının en oldukca olduğu sektörler ise bankacılık, yönetimsel yada finansal pozisyonlar, ulaşım ve kontakt alanlarıdır. Son dönemde artan nüfusla birlikte ev içi işlerine olan işgücü ihtiyacı da artmıştır.

Bkz: İtalya İş İlanlari – İşçi Alımı – İtalya’da Yaşam

Teknoloji ve bilişimin gelişimiyle ülkede e-platformlar ve ustalaşmış ağlar vasıtasıyla iş bulma olanakları da oldukça yaygınlaşmıştır. Lüksemburg ‘da iş bulabilmek için birçok internet sayfası kullanılmakta ve iş ilanı gösteren platformlar bulunsa da bu alandaki en kuvvetli varlığa Linkedin haizdir. Hem de istihdam büroları, işveren bağlantıları, karşı karşıya alım elde eden ajanslar da oldukça etken imkânlar sunmaktadır. Ülkedeki Ulusal İstihdam Kurumu iş bulma mevzusunda rehber kurum olarak nitelendirilebilir. Ek olarak ADEM (Agence pour le développement de l’emploi) olarak isimlendirilen sisteme üyelikle ülkede gerekseme olan istihdam olanaklarını görmek, başvuruda bulunmak ve tavsiyeleri almak mümkündür. Sadece hangi platform olursa olsun her alanda iş bulabilmenin temel şartları iyi hazırlanmış bir özgeçmiş, işe uygun ve itina gösterilmiş bir görüntü, doğru referanslardır.

Sadece belirli meslekleri icra edebilmek için belirli koşulların taşınması gerekir. Mesela belirli dil seviyesinin bulunması yada avukatlık için ülkedeki Baroya kayıt olmak benzer biçimde hususi nitelikler gerekebilir.

Lüksemburg’da En Oldukca Para Kazandıran Meslekler

Doktorluk, diş hekimliği, avukatlık en oldukca para kazandıran meslekler olmakla birlikte bu mesleklerin maaş averajı 7.000 – 10.000 Euro içinde değişmektedir. Mühendislik mesleği de 5.000 – 6.000 Euro aralığındaki maaş skalası ve finans danışmanlığı, veterinerlik, hemşirelik mesleklerinin 4.000 – 5.000 Euro maaş aralıkları ile en oldukca kazandıran meslekler olarak sayılabilir. En oldukca tercih edilen meslekler ise; sekreterlik, avukatlık, bankacılık, finansal hizmetler ve yönetimsel işler, mutfak ve bilişim teknolojileri alanıdır.

Bkz: ABD’nın Keşfi Ve Yaşam Kalitesi

Lüksemburg’a Hususi İş İlanı Siteleri

Online platformlar ve iş bulma büroları ile istihdam olanakları sunan Lüksemburg ülkesinde çalışabilmek için aşağıdaki iş ilanı sitelerinden faydalanabilirsiniz.

• en.jobs.lu
• adecco.lu
• jobsinluxembourg.eu
• en.moovijob.com
• linkedin.com
• expatica.com/lu/
• lexgo.lu

Lüksemburg Ülkenin Genel Detayları

Ülkenin doğası, düşük kabahat oranı, siyasal ve ekonomik istikrarı yardımıyla insani gelişmişlik sıralamasında 2020 senesinde 189 ülke içinde 23. Sırada yer verilmiştir. 2021 yılı mutluluk endeksinde dünya vatanlarında sıralaması 8 ‘dir. 2020 verilerine bakılırsa ülke nüfusu 632.275 ‘tir. Nüfus yaş averajı 40 olup nüfus cinsiyet dağılımı neredeyse hanım adam eşit orandadır. İklimi, ılıman iklim olarak tanımlanır ve yazın ısı averajı 17°C, kışın ise 0°C’dir. Belçika, Fransa ve Almanya ile komşu olan ülkenin yüzölçümü 2.586 km² ‘dir.

İnsan haklarına duyarlı ve toplumsal cinsiyet eşitliğini korumak için çaba sarfeden Lüksemburg LGBT haklarına korumada Avrupa Birliği üye ülkeler içinde 3.sırada yer alır. 2015 senesinde eşcinsel evlilik ve evlat edinmeye dair hakları yasa ile yürürlüğe girmiştir. Dini yakarma ve inanç özgürlüğü ise anayasa ile güvence altına alınmıştır. Sadece Irkçılık ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonu (ECRI) raporuna bakılırsa nüfusun %40 ‘ının yabancılardan oluştuğu Lüksemburg ‘da yabancıların medya ve cemiyet algılarına bakılırsa önyargıya maruz kaldıkları, işsizlik problemi yaşama oranlarının yüksek bulunduğunu belirtilmiştir.

Yetişkinlerin %100 okuma oranına haiz olduğu bu ülkede öğrenciler Almanca, Fransızca ve Lüksemburgca bilerek okullardan mezun olurlar. Eğitim sistemi, üç dil müfredatlı olması ve öğretmenlere yüksek maaş sunmaları ile oldukça başarılıdır. Mecburi eğitim 4 ve 16 yaş arasıdır ve eğitim sistemi temel eğitim, ortaöğretim ve yükseköğretimden oluşmaktadır. Yükseköğretim de eğitim dili Fransızca, Almanca, İngilizcedir ve devlet okullarına kayıtta herhangi bir ücret alınmamaktadır.

Bkz: Yurtdışında Şirket Oluşturmak İçin Bilmeniz Gerekenler

Averaj insan ömrünün 82 olduğu Lüksemburg ‘da sıhhat sistemi her insana açık ve parasızdır sadece hususi sıhhat hizmetleri de bulunmaktadır. Çalışan bireyler gelirlerinin %2.8 ‘ini sıhhat alanına öderler sadece 11.265 Euro altında gelir elde edenlerin vergi ödeme zorunluluğu bulunmamaktadır. Vergi oranları ise %8 ile %42 içinde değişmektedir.

Lüksemburg ‘un büyük şehirlerinde oldukca sayıda zamanı yapı, müze, kilise, köprü, art nouveau evler, manastır ve noe-gotik mimarisi bulunmaktadır. Görülmesi ihtiyaç duyulan ve Lüksemburg ‘la özdeşlemiş yerlerin başlangıcında Casemates du Bock, Vianden Kalesi, Grand Dukes Sarayı ve Holy Ghost Kalesi vardır.

1 Mart 2020 ‘den bu yana ülke içi ulaşımın parasız sağlandığı Lüksemburg ‘da tramvay, tren ve otobüs ulaşım araçlarıdır. Dünya genelinde trafiğin en sıkışık olduğu 53. kent olması ve bunun önüne geçmek amacıyla parasız ulaşımın başlatılmış olduğu Lüksemburg ‘da kentsel gelişim ve büyümeye oldukça ehemmiyet verilmektedir. Otomobil kullanabilmek için, AB üye ülkesi olmayan ülkelerden Lüksemburg ehliyeti gerekmektedir. Türkiye ‘den alınan yeterlik için ise geçerliliğinin sağlanmasına dair belirli belge ve raporların sunumu ile Lüksemburg ehliyeti verilmektedir.

Lüksemburg Ülkenin Yaşam Koşulları

Yaşam standardı ve harcamaları yüksek olan bu ülke, istikrarlı ekonomisi ile yaşam şartları bakımından kıvanç ve kalite düzeyi yüksektir.

Kent merkezinde yaşam maliyetlerinin yüksek olması sebebiyle işçilerin bir çok kent merkezi haricinde yaşamayı tercih etmektedir. Yaşam pahalılığı olarak Avrupa ülkeleri içinde 6.sırada yer alırken Dünya ülkeleri içinde 8.sırada yer alır. Ekonomisi 45 Avrupa ülke sıralamasında 11. Sırada gelir. 2022 senesinde ekonomide %2,8 gelişme beklenmektedir. 2020 yılı gayri safi yurtiçi hasılası 73,26 milyar dolar ve şahıs başına düşen ulusal gelir ise 115.873 USD’dir.

Bkz: Almanya İş İlanları – İşçi Alımı – Almanya’da Yaşam

Artan nüfusla birlikte ülkedeki konut eksikliği ve konuta olan gereksinimle orantılı olarak konut tutarları yüksektir. Kent merkezindeki 1 yatak odalı kiralık bir dairenin averaj fiyatı 1,600 Euro iken 3 yatak odalı daire 3,100 Euro civarındadır. Kent merkezi haricinde ise 1 yatak odalı kiralık bir dairenin fiyatı 1,250 iken 3 yatak odalı daire 2,500 Euro civarındadır. Satın alma sürecinde herhangi bir engelleme bulunmamakla birlikte emlak ve vergi ücretlerine hâkimiyet gerekmektedir. Kent merkezinde satılık daireler için metrekare fiyatı ortalama olarak 12,000 Euro iken kent haricinde 8,500 Euro ‘dur.

Yaşam maliyetlerinin kazanılan gelirde ortalama olarak dağılımı %39 konut giderleri, %26 market harcamaları, %14 restoran harcanması, %6 ulaşım harcamaları, %6 kamusal harcamalar, %5 kişisel aktivite, %3 giyim harcamaları olaraktır. Market ve besin harcamaları bir şahıs için aylık 250 Euro ve toplam harcamaları konut tutarı hariç 950 Euro civarındadır. Giyim harcamalarında da Avrupa vatanlarında üst sıralarda yer alır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir