1. Anasayfa
  2. Para Kazanma

Girişimciler İçin Beyin Fırtınası Teknikleri

Girişimciler İçin Beyin Fırtınası Teknikleri
0


Beyin Fırtınası Teknikleri

İster mükemmel bir ev işi fikri bulmaya çalışıyor olun, ister mevcut işinizde gelirinizi artıracak yeni fikirler arıyor olun, beyin fırtınası düşünce üretmenin muhteşem bir yoludur. İş dünyasında beyin fırtınası çoğu zaman gruplar halinde yapılır, sadece tek başına bir girişimci olarak bile düşünce üretmek için beyin fırtınası tekniklerini kullanabilirsiniz.

Beyin fırtınası, yalnızca başka türlü dikkate alınmayacak fikirler üretmenize destek olmakla kalmaz, bununla birlikte işinizin nerede zorlandığını ve zamanınızı nereye odaklamanız icap ettiğini daha iyi anlamanıza da destek olabilir.

İşte kendi başınıza yapabileceğiniz ve ev işiniz için yeni fikirlere ve stratejilere doğru zihninizi genişletmenize destek olabilecek 7 beyin fırtınası tekniği. Düşünce üretmek için bu tekniklerin birini, birkaçını yada tümünü kullanabilirsiniz. Ek olarak, yararlı araçların yanı sıra beyin fırtınası başarısını en üst düzeye çıkarmak için kurallar bulacaksınız.

Beyin Geliştirme Şekilleri

Derhal Bir Sual İle Başlayın

Yeni fikirler üretmenin kolay bir yolu, bir suali yanıtlamaktır. Adım atmak için bir ev işi arıyorsanız, hangi işletmenin hedeflerinize ulaşmanıza destek olacağını sormak bir sual olabilir.

Mesela, dünyayı dolaşmak istiyorsanız, sorunuz şu olabilir: “Hangi ev işi dünyayı dolaşabilmem için yeterince esnek ve taşınabilir ?” Yeterince satın alan yada satın alan oluşturmakta zorlanıyorsanız, “Müşterilerimin yada müşterilerimin en oldukca istediği şey nedir?” Yada “Müşterilerim, sunduklarım mevzusunda yardım bulmak için nereye gidiyor?”

Bir Zihin Haritası Kullanın

Zihin haritası, Leonardo DaVinci dahil birçok büyük düşünür tarafınca kullanılmış ve yirminci yüzyılda Tony Buzan tarafınca popüler hale getirilmiştir. Görsel araçlara cevap veren kişiler için idealdir. Bilgisayarlar için zihin haritası programları ve dijital cihazlar için uygulamalar var fakat tek ihtiyacınız olan bir parça kağıt ve bir kalem. Tony Buzan’ın zihin haritası kavramlarını tanıttığı sırada önerilmiş olduğu şeklinde, renkli kalemleri kullanabilirsiniz.

İşte zihin haritalamanın adımları:

  1. Sayfanın ortasında bir kelime, sual yada fotoğraf ile başlayın.
  2. Ortadan dışa doğru bir çizgi çizin ve ilgili bir kelime, sual yada kavram ilave edin. Bu sonraki düzey fikirlerden istediğiniz kadar haiz olabilirsiniz.
  3. Bu ikinci düzey kavramlardan bir çizgi yada çizgiler çizin ve alt mevzuyla ilgili kelimeleri ilave edin.
  4. Fikirler size geldiği sürece ilgili anahtar kelimelerle çizgiler çizmeye devam edin.

Mesela, pazarlama fikirleri bulmaya çalıştığınızı varsayalım. Merkez mevzunuz “Pazarlama” olabilir. Arkasından, “Topluluk Oluşturma”, “Medya/Halkla İlişkiler” ve “Reklamcılık” içeren konuşmalar yapabilirsiniz. “İnşa Topluluğu” konuşmanızdan “Feysbuk Grubunuz” olabilir ve buradan bir bağlantı “Haftalık Feysbuk Canlı” olabilir. “Medya/PR” konuşmanızdan “HARO Raporu” ve “Aylık PR Planı Oluştur” yapabilirsiniz.

Dünya Haritası

Bir zihin haritasına benzer şekilde, bir dünya haritası da işletme adınız yada sloganınız şeklinde mevzularda beyin fırtınası yapmanın görsel bir yoludur. İşletmeniz yada marka hedeflerinizle ilgili tüm kelimeleri yazarak başlayın. Mesela, bir organik bahçıvanlık işine adım atmak istiyorsanız, “organik” ve “bahçıvanlık” yazabilirsiniz. Her kelime için, akla gelen ilgili kelimeleri yazın. Örneğimizde “güvenli”, “temiz” ve “sebzeler” yazabilirsiniz.

SWOT Analizi Kullanın

İş planınızı yaptıysanız, muhtemelen bir SWOT analizi yapmışsınızdır . SWOT yalnız iş planınızda destek olmaz . Hem de mükemmel bir beyin fırtınası tekniği olabilir. Bir kağıdın ortasından dikey olarak bir çizgi, peşinden ortasından yatay olarak bir çizgi çizerek dört kare bir ızgara yapın. Sol üstteki kutuya “Kuvvetli Yönler“i ve sağ üstteki kutuya “Zayıf Yönler”i yazın. Sol alttaki kutuya “Fırsatlar” ve sağ alttaki kutuya “Tehditler” yazın. Her kutuya, size gelen karşılık gelen kelimeleri, fikirleri ve kavramları yazın.

Mesela, bir blog başlatmak isteyip istemediğinize karar vermeye çalıştığınızı varsayalım. “Kuvvetli Yönler” altında, bir iş fikri olarak blog yazmanın tüm pozitif yönlerinin yanı sıra “Başlangıç ​​maliyeti düşük”, “Ben mevzunun uzmanıyım” şeklinde kişisel kuvvetli yanlarınızı listeleyebilirsiniz. aynı şeyi “Teknolojiden anlamam”, “Bir blogdan iyi bir gelir elde etmek vakit alabilir” şeklinde “Zayıf Yönler” için de yapabilirsiniz. bir blogdan gelir elde etmenin birçok yolu” ve “Tehditler” altına “Yoğun rekabet” yazabilirsiniz.

Müşterilerinizin Yerinde Süre Harcayın

Bir tek işletme sahiplerinin bakış açısından çözümleme etmek ve karar vermek bir hatadır. En iyi fikirler, müşterileri ve müşterileri cezbeden ve cezbeden fikirler olacaktır ve bunu yapmanın en iyi yolu onların yerine geçer.

Müşterilerinizi araştırmak, müşterilerinize bu mevzuda destek olabilir, sadece bununla birlikte bir satın alan yada satın alan olarak pazarlama, satış, satın alma ve satın alan hizmetleri sistemleriniz üstünde çalışmak, deneyimi onlar için daha iyi hale getirecek fikirler üretmenize destek olabilir.

Kim, Ne, Niçin, Ne Süre, Nerede, Iyi mi Diye Problem

Beyin fırtınasında, soruların cevaplarını aramıştınız, sadece kimi zaman hangi soruları soracağınızdan güvenilir olamıyorsunuz. Kim, ne, niçin, ne vakit, nerede ve iyi mi temellerine geri dönmek, işinizi geliştirmek için düşünce üretmenize destek olabilir. Bu soruları basitçe listeleyebilirsiniz, sadece görsel bir kişiyseniz, onları bir yıldız patlaması isminde olan bir zihin haritasına benzer şekilde çizebilirsiniz.

Yıldız patlaması yaparken, ortada ana fikriniz ile başlarsınız ve peşinden her noktanın sonunda kim, ne, niçin, ne vakit, nerede ve iyi mi şeklinde temel sorularınızla çizgiler çizersiniz. Bu temel soruların her birini kullanarak ana fikrinizle ilgili daha çok sual oluşturun. Mesela satış ortaklığı yaparak para kazanmak istiyorsunuz diyelim. Ortaya “Affiliate Pazarlama” koyarsınız. “Iyi mi” konuşulursa, “Bağlı kurum ürünleri iyi mi tanıtılacak?” şeklinde sorular olabilir. “Kim” konuşmasında, “Bağlı kurum ürünlerimi satın almak için ideal şahıs kimdir?” diye sorabilirsiniz. Her konuşma için bir soruda durmayın. Aklınıza gelen soruları yazın.

Doğru sorulara haiz olduğunuzda, fikirlere yol açacak yanıtlar üretebilir ve işinizin yapılacak işlerine odaklanmanıza destek olabilirsiniz.

Para ve Süre Önemsiz Olsaydı

Asla “Piyangoyu kazansaydınız ne yapardınız?” Sorusuna yanıt verdiğiniz oyunu oynadınız mı? Bu senaryoda, zihniniz mevcut hayatınızın kısıtlamalarından bağımsız olarak tüm umutlarınıza ve hayallerinize açılır.

Beyin fırtınası yaparken de aynı şey geçerlidir. Bir çok vakit, beyniniz fikirleri ortadan kaldıracaktır şu sebeple kaynaklara haiz olduğunuzu düşünmeyin. Kısaca, zihninizi tüm potansiyel fikirlere açık tutmak için, para ve vakit mesele olmasaydı ne yapardınız diye beyin fırtınası yapın. Herhangi bir iş kurabilseydiniz yada herhangi bir fikrin üstesinden gelebilseydiniz, bu ne olurdu?

Beyin Fırtınası Araçları

Beyin Fırtınası Araçları
Beyin Fırtınası Araçları

Beyin fırtınası söz mevzusu olduğunda, ihtiyacınız olan tek şey bir parça kağıt ve kalem yada kurşun kalemdir. Bununla beraber, bu yaratıcı bir çaba olduğundan, en iyi fikirleri ondan sonra değerlendirebileceğiniz ve kullanabileceğiniz bir halde oluşturmanıza destek olacak araçlara ihtiyacınız var. İşte kullanabileceğiniz birkaç vasıta:

  1. Düşünce Defteri : Fikirlerinizi tek bir yerde tutmak, eski beyin fırtınası oturumlarına geri dönmenin mükemmel bir yoludur. Ek olarak, beyin fırtınasını bitirdiğinizde, size gelen yeni fikirleri not etmek için yanınızda bir defter tutmaya devam edebilirsiniz.
  2. Renkli kalemler/kurşun kalemler : Renk kullanmak güzel duyu açıdan hoştur ve bu, yaratıcıysanız destek olabilir. Ek olarak fikirlerinizi sıralamanıza ve düzenlemenize destek olabilir.
  3. Zihin haritası uygulamaları : Bilgisayarınızda yada başka bir cihazda kullanabileceğiniz bir takım parasız ve düşük maliyetli çevrimiçi zihin haritası uygulaması vardır.
  4. Beyaz tahta yada büyük kağıt parçası : Bu çoğu zaman grup beyin fırtınası oturumlarında kullanılır, sadece tek başınıza olsanız bile etkili olabilir. Geniş yazı yüzeyleri, daha minik bir alanda yazmanın getirmiş olduğu kısıtlamalardan kurtulmanıza destek olabilir.
  5. Yapışkan notlar : Yapışkan notların pozitif yanları, onları daha geniş bir yüzeyde hareket ettirebilme kabiliyetidir.
  6. Kaydedici : Beyin fırtınası fikirlerinizi yazmanız gerekirken, kimi zaman ilkin onları kaydetmek yararlı olabilir. Fikirleri seslendirmek çoğu zaman kafanızda olduğundan daha kolay düşünce üretebilir. Elbet, bir beyin grubuna aitseniz yada bir koçunuz var ise, sorununuz hakkında konuşmak yalnızca netleştirmenize ve düşünce almanıza destek olmakla kalmaz, bununla birlikte geri bildirim almanıza da destek sunar.

Beyin Fırtınası Kuralları

Beyin fırtınasının amacı, hedefleriniz için hangisinin en iyi olduğuna karar vermek için ondan sonra gözden geçirebileceğiniz bir ton düşünce üretmektir. Ne yazık ki beynin fikirleri filtreleme, yargılama ve değerlendirme mevzusunda naturel bir eğilimi vardır. Muhtemelen bazı fikirleri aptalca yada geri alınamaz bulunduğunu düşündüğünüz için yazmayacaksınız. Fakat bunu yapamazsın. Verimli beyin fırtınası oturumları için uymanız ihtiyaç duyulan kurallar şunlardır:

  1. Yargılama yok : Ne kadar çılgınca yada olanaksız görünürse görünsün tüm fikirleri yazın. Ulusal bir sabah tv programında olmak güvenilirliğinizi havaya uçuracak mı? Aklınıza gelirse yazın. Oldukça uçuk kaçan fikirler dahil edilmelidir, şu sebeple bunlar bir çok vakit pek ortalıkta olmayan başka fikirlere yol açabilir. Artı, yıldızlara ulaşmak asla acıtmaz. Mesela, ulusal bir sabah programında yer almak olanaksız şeklinde görünebilir, sadece bu düşünce mahalli sabah programlarına yada ulusal radyo programlarına ulaşmayı sağlayabilir.
  2. Değerlendirme yok : Beyin fırtınası, fikirlerin basitçe bir zihin dökümüdür. Düşünce ne olursa olsun, onu yazın. Beyin fırtınası, bunun iyi bir düşünce olup olmadığına yada iyi mi gerçekleştirilebileceğine karar verme zamanı değildir. Fikirleri değerlendirmek ondan sonra gelir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir