1. Anasayfa
  2. Kişisel

Banka Kredilerinde Yeni Dönem Banka Kredi

Banka Kredilerinde Yeni Dönem Banka Kredi
0

Banka Kredilerinde Yeni Dönem #kredi Banka Kredi – 2022

#kredi #kredikartı #kredinotu

15 Şahıs Okudu – 0 Şahıs Beğendi Sende Beğen Yorum Yap

Türkiye’nin G20 üyesi olması sebebiyle uyum taahhüdünde bulunmuş olduğu Basel Bankacılık Denetim Komitesi standartları kapsamında, kredi sınırları hesaplamalarında dikkate alınacak risk tutarlarının hesaplanmasına ilişkin yeni yöntemler belirlendi.
Risk gruplarının belirlenmesine ilişkin mevcut mevzuat gözden geçirilerek Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nca (BDKK) hazırlanan ve yılbaşında yürürlüğe girmesi planlanan yönetmelik taslağına nazaran, bir kişinin eşi ve evlatları ile birlikte yönetim kurulu üyesi yada genel müdürü oldukları ortaklıklar, risk grubu oluşturacak.

Milliyet’ten Mithat Yurdakul’un haberine nazaran bankadan kredi almak isteyen müşterinin senelik gelir yada giderlerinin yüzde 50 yada daha fazlasının aynı tarafla meydana getirilen işlemlerden kaynaklanması, bir tarafın borçlarına tamamen ya da kısmen kefil olunması, üretilen mal yada hizmetin mühim bir tutarının aynı tarafa satılması da risk unsuru olarak değerlendirilecek.

Müşterilerin bankaya olan borçlarını ödemek için kullanacakları gelir ve fon kaynaklarının aynı olması, birbiriyle iş ilişkisi bulunan iki taraftan birisinin yaşamış olduğu finansal güçlüğün, ötekinin yükümlülüklerini zamanında ve tam olarak yerine getirmesini engelleyebilecek boyutta olması da riskli ekonomik bağımlılık kapsamında görülecek.

Meydana getirilen değerlendirme sonucunda hesaplanan risk tutarı bankanın ana sermayesinin yüzde 5’ini aşan şahıs ve firmalar bakımından çözümleme mecburi olacak. Banka tarafınca bir şahıs, şirket ya da bir risk grubuna kullandırılabilecek kredilerin risk tutarları, banka ana sermayesinin ve özkaynağının yüzde 25’ini aşmayacak.

Kredi sınırlarında aşım oluşması halinde, bankalar bunun nedenlerini, söz mevzusu durumun giderilmesine ilişkin planlanan önlemleri, en kısa sürede BDDK’ya bildirecek.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir